• .
  • .

fejléc
 

Digitális fotómásolat készítésének szabályai

 

Az olvasó a könyvtár állományába tartozó dokumentumokról saját digitális fényképezőgépével a következő szabályok betartásával készíthet felvételeket:

  1. Az 1850. előtt kiadott dokumentum nem fotózható, az olvasó csak a dokumentum digitalizálását rendelheti meg.
  2. Az 1850. után kiadott dokumentumok fotózása is csak a könyvtáros felügyeletével és írásbeli engedélye után lehetséges.
  3. Az olvasó írásbeli nyilatkozatban kijelenti, hogy a másolatot csak tudományos kutatáshoz, egyéni tanuláshoz, egyéni felhasználás céljából készíti, és a szerzői jogi törvény betartásával használja fel. A másolatot nyilvános közlésre nem használja fel.
  4. A fotózást csak a napi fotójegy megvásárlása után kezdheti meg az olvasó. A napi fotójegy a kölcsönzésben váltható, ára 1000 Ft. (Nincs külön fotójegy, a befizetéskor a nyugtában tüntetjük fel, annak bemutatásával érvényes.)
  5. A felvételek csak a könyvtáros által kijelölt helyen, a többi olvasó nyugalmát biztosítva készíthetők el. (ÉTK-ban a fénymásolóban, annak nyitvatartási idejében, ezt követően az ügyeletes könyvtáros dönti el.)
  6. A könyvtáros állományvédelmi okok miatt megtagadhatja a dokumentum fotózását. Ilyen esetben az olvasó kérheti a könyvtártól a dokumentum digitalizált másolatát, amennyiben a dokumentum állapota azt lehetővé teszi.
  7. A könyvtár dokumentumairól csak maximum 300 dpi felbontású fotók készíthetők. Ennek betartását az olvasó írásbeli nyilatkozatban vállalja.
  8. Vaku használata tilos!
  9. Ha a dokumentumban károsodás következik be az olvasó tevékenysége miatt, az olvasó köteles a javítás költségét megtéríteni.

Nyilatkozat letöltése itt.