• .
  • .

fejléc
 

Irodalomkutatás, citáció, Impakt Faktor

 

IRODALOMKUTATÁS
A könyvtár állománya általános és szakirodalmi tájékoztatást nyújt katalógusai és számítógépes adatbázisai alapján. Adott kutatási témához kapcsolódó szakirodalom összegyűjtéséhez a következő elektronikus információforrásokat ajánljuk:

Katalógus

 

Szakterületi adatbázisok

Orvostudomány: Kémia: Biológia:
Ebscohost:
Magyar Orvosi Bibliográfia
Matarka
Pubmed
Scopus
Web of Science
Pubmed
Reaxys 
SciFinder 
Scopus
Web of Science
Biology Browser
Pubmed
Scopus
Web of Science

 

CITÁCIÓ
A könyvtár adatbázisai lehetőséget biztosítanak citációs jegyzék összeállítására.

Scopus
Scopus a szakirodalom és a minőségi internetes forráskutatás egyik legnagyobb absztrakt és citációs adatbázisa. Gyors, egyszerű és átfogó, ezért kiváló támogatást nyújt a szakirodalom-kutatási folyamatban. Naponta frissítik, összesen több mint 5000 kiadótól közel 18 000 lektorált folyóirat adatait tartalmazza.

Web of Science
Az Institute for Scientific Information szolgáltatása valamennyi tudományterületet átfogó, hatalmas bibliográfiai adatbázis, amely az oktatás és kutatás nélkülözhetetlen eszköze. Tudományos szempontok szerint rendszerez, heti frissességgel továbbítja az információt, és biztosítja a szerzői hivatkozások rendszerezett megjelenését és kereshetőségét.

Cited reference search
Ha egy bizonyos szerző cikkeire hivatkozó cikkeket keresünk, a Cited ref. Search lesz segítségünkre. A keresett szerző nevének beírása után (Cited author) megadhatjuk a folyóiratot és az évet, amelyből a hivatkozás származik (Cited work, cited year).

 

IMPAKT FAKTOR
Az impakt faktor a tudományos folyóiratok átlagos idézettsége alapján létrehozott mutatószám. Megalkotója Eugene Garfield, a philadelphiai (PA, USA) Institute for Scientific Information (ISI) alapító elnöke. A Science Citation Index (SCI) kiegészítő köteteként megjelenő Journal Citation Reports (JCR) kiadványban 1976-ban jelentek meg az impakt faktorok 1974. évi idézetek alapján kiszámított értékei. Azóta évenként jelennek meg a JCR kötetei a tárgyévi impakt faktorokkal -- kezdetben nyomtatott kötetekben, majd mikrofilmen, CD-ROM-on, és legújabban Interneten hozzáférhető adatbázis formájában (kizárólag előfizetők számára).
Az impakt faktor mindig a cikk megjelenési évére vonatkozik. Mivel az új lista megjelenése általában 1 évet vesz igénybe, a legfrissebb cikkekre az utolsó év impakt faktorát kell érvényesíteni, majd az új lista megjelenésével javítani.

Folyóiratok Impakt Faktorai
(csak DE felhasználók számára!)

Igény szerint a Könyvtár munkatársai segítséget nyújtanak.